vineri, 28 martie 2014

Câte ceva despre acțiunile ultras-freestyle din Rusia

De obicei, nu am năravul de a citi comentariile la postări, nemaivorbind de faptul să mai și atrag atenția unora, care sunt duși rău cu pluta, ce se consideră stele mari și părerea lor neapărat trebuie să fie auzită de o lumea-ntreagă. Ei sunt buricul pământului și le știu pe toate. Dar, de data aceasta mi-a atras atenția un comentariu la postarea mea despre derby-ul Steaua - Dinamo din cupă, în care printre tot felul de injurii copilărești și absolut aberante, am evidențiat faptul că persoana în cauză habar nu are despre acțiunile stradale a ultraseriei din Europa, tendințele și vectorul de dezvoltare a unor scene de top, precum Polonia, Rusia ș.a.

În această postare, aș vrea să reamintesc doar câteva din acțiunile de ultras-freestyle din anii precedenți. Nu vreau să fac nici un fel de top, ci doar voi descrie ce și cum a avut loc.

Luna august 2011. Cu o oră și jumătate înaintea începerii meciului CSKA - Spartak, ultrașii de la CSKA au spânzurat pe podul ce duce spre stadionul Lujniki, și pe unde neapărat trec mii de suporteri  Spartak, în jur de 10 capete de porci (în Rusia, cei de la Spartak se declară ”porci”, precum dinamoviștii din România ”câinii”).

Luna aprilie 2013. Cu câteva zile înaintea derby-ului CSKA - Spartak Moscova. Cei de la CSKA au identificat locul unde ultrașii Spartak desenau coregrafia. S-au mobilizat, au venit peste ei. Au ars coregrafia. Au capturat peste 50 de spray-uri și au plecat.





În ziua meciului, tot aceiași ultrași de la CSKA, au afișat pe podul pe sub care trec toți suporterii lui Spartak spre stadion următorul mesaj: ”Născut sclav, campion nu va fi niciodată!”. Mesajul a fost afișat în cel mai public loc, astfel fiind văzut de o mulțime de suporteri..
În noaptea dinaintea meciului, pe unul din gardurile adiacente stadionului a fost desenat un graffiti: ”Moarte porcilor!

De asemenea în noaptea dinaintea derby-ului, cei de la CSKA au reușit să împânzească împrejurările staionului cu un stencil, ce-i lua peste picior pe cei ce desenau coregrafia - una din cele mai glamuroase grupări a celor de la Spartak. Mesajul fiind: ”Ați fute coregrafia, este minunat!” fiind utilizată stema grupului rival ce se ocupa de coregrafie.


Luna ianuarie 2014. Pereții stadionului Spartak ce se construiește în Moscova. Cei din gruparea Battaglion (una din cele mai active grupări de ultras-freestyle din Rusia) a celor de la Dinamo Moscova, au desenat steagul de gard capturat de prietenii lor de la CSKA (încă din perioada sovietică suporterii acestor două cluburi sunt înfrățiți) și au scris renumitul slogan al publicității: ”Aici ar putea fi amplasat steagul vostru!


De asemenea, o acțiune interesantă a avut loc înaintea meciului Spartak Moscova cu Alania Vladikavkaz, când cei din Battaglione, au lipit prin oraș mii de afișe ce anunțau ultima petrecere a homosexualilor din anul 2013.



O altă acțiune din noaptea meciului s-a rezumat la un graffiti anti-Spartak, făcând aluzie la denumirea echipei: ”Sclav și poponar



Se mai întâmplă ca cei ce acționează să fie prinși. Cum a fost cazul unui tânăr, care a decis în noaptea dinaintea derby-ului cu Spartak, să scrie pe ușa Organizației suporterilor Spartak Moscova, că ei trebuie să sugă ... A fost prins, și a fost insistent ”rugat” să șteargă totul cu propria mânuță.

De asemenea câteva abțibilduri dinaintea derby-urilor, din partea celor de la Spartak Moscova.
În CSKA mereu vor juca negrii!” - cu referință la faptul că în clubul rival mereu ofereau prioritate jucătorilor  de culoare.

CSKA - rușinea Rusiei


 Celebra lozingă a celor din Sankt-Petersburg, a fost transformată din ”Numele nostru este Zenit” în ”Numele vostru este "vagabond"”.


Sau afișele lipite în Sankt_Petersburg, în noaptea dinaintea meciului direct Zenit - Spartak, ”Orașul plin de zombi. Ține cu cei ce-ți spune inima.” Cu referință la faptul că toată lumea din Sankt-Petersburg ține cu Zenit, iar afișele au fost lipite de către grupul Aliens a celor de la Spartak ce trăiesc în orașul de pe Neva.

O acțiune înainte de derby Spartak - CSKA Mosocva : ”Gay club Spartak


Înaintea meciului CSKA - Dimano Moscova (cluburi înfrățite), pe vestitul pod spre stadion cei de la Spartak au afișat mesajul : ”Să vă faceți muie unul celuilalt!


La toate acestea, șa mai adăuga acțiunea de prin 2009 a suporterilor Zenit. În noaptea dinaintea meciului direct cu rivalii de la Dinamo Moscova, au desenat pe fiecare budă din toaletele din cadrul stadionului din Sankt-Petersburg, inclusiv cele destinate oaspeților stema clubului Dinamo Moscova, punând astfel într-o situație mai delicată suporterii moscoviți, care au dorit să-și facă nevoile pe stadionul din Sankt-Petersburg.

- Anti-CSKA
etc. etc. etc.

Personal, consider acest element a ultraseriei unul foarte interesant și cu un potențial enorm. Totul depinde de creativitatea și curajul grupului. Ultras-freestyle oferă suporterilor oportunitatea de a folosi pereții propriului oraș, sau a orașului rival drept platformă pentru a umili rivalii sau pentru a te amuza pe seama lor . Cum a fost, de exemplu, înaintea unui alt derby CSKA - Spartak, când în noaptea dinaintea meciului cei de la CSKA (numiți în Rusia drept ”cai”) au adus la ușa Oficiului organizației suporterilor Spartak FRATRIA o grămadă de balega de cal și au inscripționat ”Să ne faceți muie!” :)

Numai ZIMBRU!!!