vineri, 28 martie 2014

FOTO / Steaua 5-2 Dinamo (27.03.2014) prin obiectivul unui membru Oastea Fiară.

Chiar dacă televiziunile trâmbițau de o săptămană că în ziua de joi va avea loc ”marele derby”, ”derby-ului etern”, ”derby-ului total” ș.a.m.d, pereții și gardurile Bucureștiului, MetroRex-ul sau RATB-ul nu prea au simțit acest eveniment major al capitalei. Cu mare regret pot sa constat că Ultras freestyle-ul (acțiunile stradale precum graffiti, abțibilduri, mesaje în locuri publice înaintea meciului importante, îndreptate împotriva rivalilor sau spre glorificarea propriilor culori) nu este în rândul preferințelor suporterilor bucureșteni. În drum spre stadion nu am văzut nici un abțibild, nici măcar un stencil la adresa unora sau altora. Aș vrea să menționez totuși că Sud Dinamo a lipit cu o săptămână înainte de meci peste 1.600 de afișe prin tot Bucureștiul - o acțiune foarte frumoasă și vizibilă de altfel, însă aceste afișe nu au rezistat până-n ziua derby-ului.

 În schimb, trecând pe lângă Gara de Nord, am dat de o astfel de inscripție, un fel de graffiti old school a celor de la Rapid București.
Când am ajuns la Piața Iancului, am observat mici grupulețe de jandarmi pe aici și colea - în total în intersecție se aflau 3 autospeciale, 43 de jandarmi și 12 polițiști. Nu știu cărui fapt se datorează prezența acestora într-un număr atât mare: Sud Dinamo era prin zonă în una din berării, sau astfel arătau toate intersecțiie adiacente stadionului.
Sud Dinamo în drum spre stadion.
 PCH se adună lângă McDonalds.
 Sud Dinamo trece pe lângă PCH, mulți dinamoviști se alipesc Sudului și pornesc împreună spre stadion.
 Între timp se mai aprind torțe, să fie mai veselă calea spre Arena Națională.
 Autospeciala jandarmeriei cu tun cu apă.
 Arena Națională, București, intrarea dinamovistă.
 Pe gardurile adiacente arenei sportive.
 Intrarea de pe str. Maior Ion Coravu. Am remarcat foarte multe chipiuri, tricorui, fulare Barcelona, dar cetățeanul ăsta ce a venit cu steagul echipei catalane m-a făcut să zâmbesc :) Lumea este gata să ia pe stadion orice cârpă de podele, principalul să se combine culorile. De la atâta țărănime în echipamentul Barcelonei, se putea crea impresia că Steaua și Barcelona sunt echipe înfrățite de decenii întregi.
În schimb, ceea ce mi-a plăcut mult la steliști în general este faptul că în proporție de 90% au fost cu fulare, ceea ce este mereu frumos pentru suporterii unei echipe.

DINAMOVIȘTII
Banca tehnică a dinamoviștilor admiră coregrafia suporterilor săi.
 Coregrafia Dinamovistă.





































STELIŞTII

Am fost plăcut surprins de faptul ca steliştii au venit la meci cu o groaza de fulare. Este atributul esențial al ultrasului. La nivel de imagine, aici, chiar avem de învățat de la suporterii veniți atât in Peluza Sud, cât și în Nord.

Nord Steaua București














Mi-au plăcut mult steagurile celor de la Combat 2009. Foarte bine gândite modele, colorate și transmit un mesaj clar.



Poți înțelege cu adevărat că mișcarea suporterilor steliști este o forță, atunci când tot stadionul începe să cânte alături de Peluzele Nord și Sud. O atmosferă cu adevărat impresionantă.




Cei de la Combat 2009







  Sud Steaua
Mi-a plăcut mult organzarea celor de la Sud Steaua. În față se aflau doar doi băieți ce porneau toate cântecele și scandările peluzei, și toată lumea urma indicațiile acestora. Acest fapt este un mare plus în ceea ce ține de organizarea peluzei. Cu regret nu am avut posibilitatea de a vedea cu adevărat potențialul Sud Steaua din punct de vedere sonor. Erau alături de cei 10.000 de dinamoviști şi nu prea aveau șanse de a fi cu adevărat auziți, chiar dacă încercau să-i implice și pe cei din jurul peluzei. 

 La începutul partidei s-a făcut un mic schimb de torțe dintre Sud Steaua și Sud Dinamo.

La nivel de imagine mi-a plăcut și grupul Outlaws.
Se vede cred că și din imagine buna organizare a celor de la Sud Steaua.


”MUIE bINAMO” ?! Nu am înțeles până la urmă dacă așa era planificat, sau e greșeala celor care au ținut prima literă. Dacă cineva e la curent, scrieți în comentarii care a fost faza în realitate.


Un steag ce transmite anumite principii și viziuni ;) Interesant dacă băieții trec acest steag fără să-l ascundă sau totuși sunt nevoiți să treacă de cenzură. Țin minte că la unul din turneele de fotbal organizate de Galeria Zimbru, au fost invitați băieții din Odesa, care aveau un astfel de steag (în proporție de 80% aceeași simbolistică) și ne povesteau că pe stadion nu au voie să-l afișeze. Iar ceea ce a urmat era și mai interesant. Într-o oră pe stadion au venit 3 indivizi de la poliție care au filmat toate steagurile, în special pe cel al odesiţilor.











Impresionantă este legătura dintre jucători și Sud Steaua. Sincer să fiu, eu eram absolut convins că jucătorii Stelei se consideră super-vedete, și nu prea-și doresc legătură directă cu suporterii activi ai echipei (cei, pe care massmedia îi face huligani, infractori și drogați). Însă, jucătorii singuri au sărit peste panoul de publicitate, au dat mâna cu băieții (nu formal, ci au și făcut schimb de vorbe).





O fază haioasă a avut loc după încheierea partidei. Cei din Sud Dinamo au transmis prin intermediul agentului de pază un bilețel celor de la Sud Steaua. Probabil au stabilit locul unde vor avea o „discuție” mai privată, mai știi?!

 Spațiul dintre Sud Steaua și Sud Dinamo.

În ziua meciului au fost mobilizați în jur de 1000 de jandarmi, 1000 stewarzi, 300 polițiști și 70 militari (!)
 Fotbal modern. Societate de consumatori.


  

Numai ZIMBRU!!!